Na različnih lokacijah v centru Ljubljane in na trgu Leona Štuklja v Mariboru se že dober mesec dni odvija veselo decembrsko dogajanje s prazničnimi stojnicami, z bogatim družinskim in kulturnim programom ter s priljubljeni koncerti na prostem. Dogajanje obrobljajo malce utrujene lučke, ki brez težav zvabijo na plano mlade in starejše. Naključno smo obiskali nekaj stojnic v Mariboru in v Ljubljani in se pogovarjali o pivskih navadah, popularnih pijačah, hrani ipd.

Luka je bil direkten. »Največ prodamo kuhanega vina, ki predstavlja klasičen izbor. Belega in rdečega. Približno razmerje vina in vode je 60/40 v prid vina. Dodamo mu naš izbor začimbne mešanice in sladkor. Kuhano vino gre dobro v promet ob vseh urah, tudi dopoldanskih, a največ ga prodamo ob vikendih, ko koncertni oder zasedejo priljubljene skupine.«

Dobro je vedeti, da kuhano vino opijani prej, kot ostale hladne alkoholne pijače. Tople napitke naše telo zelo hitro absorbira, zato se hitro selijo iz želodca v črevo in nato v krvni obtok. Kuhano vino je prava kalorična bombica (1 dcl ima cca 100 kalorij). In ker ga po navadi pijemo zvečer, telo ne pokuri slabo naloženih sladkih kalorij in jih skladišči.

Nika nam je povedala, da obiskovalci njene stojnice največkrat komentirajo sladkost vina. Meni, da je dobro, da ob ponudbi alkoholnih pijač gostinci ponudijo tudi prigrizke (recimo gibanice, pogače, preste…) Ugotavlja, da se vsako leto v ospredje prerinejo nove pijače, letos sta to »apfel štrudel punč« in vroči džin.

Stranski proizvodi kuhanja vina so špirit in aldehidi, zato nas zmačka, sploh v kombinaciji z žganimi pijačami, ki je najslabša. Alkohol nas pogreje zgolj navidezno saj se žile v podkožju zaradi alkohola razširijo, kar povzroči subjektiven občutek toplote, dejansko pa oseba zaradi alkohola izgublja toploto.

Ob vsaki pivski priložnosti pa seveda ne gre pozabiti na zmernost. Navkljub prijetni sladkosti in drugim zaželenimi pozitivnimi učinkom, alkohol vendarle spada med psihoaktivne snovi. Naj vas spomnimo, da je edina varna uporaba  neuporaba. Da se ne boste soočali s preveč ali prehudimi negativnimi posledicami pitja alkohola ostanite v mejah manj tveganega pitja. https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/nijz_plakat_alko_b_2017_tisk.pdf

Med sprehajanjem in naključnim obiskom stojnic v Mariboru nas je razveselilo srečanje s simpatično Nino, ki je poznala naše partibadije (kapljico, burek, taksi in kondom). Še več, zapestje njene roke je krasilo več zapestnic z našimi zimzelenimi sporočili, katerih skupni imenovalec lahko strnemo v sporočilo Bodi dober partibadi in pazi na svoje prijatelje.