Včasih se osebe, ki pijejo alkohol, sprašujejo, zakaj jim je po nekaterih alkoholnih pijačah bolj slabo kot po drugih. Za to je lahko krivo razpoloženje ali družba, drugič počutje ali zdravstveno stanje, hrana, ki jo je oseba zaužila pred pitjem alkoholnih pijač, ali kaj drugega. Velikokrat je človeku bolj slabo zato, ker meša različne alkoholne pijače med seboj, nekateri pa določenih pijač ne prenašajo dobro.

Včasih pa ni krivo nič od naštetega, a so posledice naslednji dan še vedno glavobol, slabost in šibkost. Ne gre za nobeno skrivnost ali zapleteno stvar. Je samo stvar čiste kemije. Pri procesu fermentacije alkoholnih pijač nastanejo poleg alkohola tudi druge kemične snovi, ki so lahko dodatno strupene. Te so na primer: patočna olja, tanini, furfural in acetildehid. Temne pijače imajo teh primesi več kot svetle. Tako se bo človek, če bo pil viski, naslednje jutro počutil slabše kot takrat, ko bo pil vodko. Seveda v primerljivih količinah.
To dejstvo podpirajo različne raziskave. Ena od teh je raziskava dr. Damaris J. Rohsenow iz Centra za študije alkohola in odvisnosti na Brownovi univerzi. Rohsenowova je s svojo ekipo raziskovalcev izvedla raziskavo na vzorcu 95 ljudi, ki so dva dni zaporedoma pili bourbon ali vodko. Rezultati so pokazali, da so se ljudje, ki so pili vodko, naslednji dan počutili bolje od tistih, ki so pili bourbon (manj jih je bolela glava, manj jim je bilo slabo ipd.). Kljub temu pa so udeleženci naslednje jutro prikazali podobne sposobnosti pri poskusih, kjer so morali biti dalj časa zbrani (taka je v realni situaciji npr. vožnja). Kljub temu pa so bile reakcije vseh testirancev slabše jutro po pitju alkoholnih pijač kot takrat, ko jih niso uporabljali. Vseeno pa so bili vsi testiranci prepričali, da to ni res. Ti rezultati so zelo pomembni, saj kažejo na to, da so vozniki manj skoncentrirani in manj sposobni hitreje reagirati dan po pitju alkoholnih pijač, a se tega ne zavedajo. To pa pomeni večjo nevarnost ob njihovi udeležbi v prometu (kljub temu da imajo v krvi spet 0,0 g/kg alkohola).

Mešanje različnih alkoholnih pijač povzroči mešanje različnih kemikalij, kar tudi ne bo blagodejno vplivalo na človekovo počutje naslednji dan. Pri tem si velja zapomniti tudi to, da občutek lahko vara – tudi če se človek naslednji dan že počuti popolnoma sposobnega za vožnjo, morda ne bo na svojih 100 %, zato je bolje, da volan prepusti komu drugemu.

 
Vir