Informativno mobilna točka ponovno na Petkovškovem nabrežju

V poletnih mesecih 2017 je Združenje DrogArt s programom Izberi sam ob petkih vsak drugi teden izvajalo preventivno-osveščevalno akcijo z naslovom Informativna mobilna točka na temo vožnje in alkohola. Mimoidoči so pokazali interes za naše aktivnosti, zato bomo letos akcijo ponovili in jo dodatno popestrili.

Osnovni namen Informativno mobilne točke je osveščanje mladih in drugih mimoidočih o problematiki vožnje pod vplivom alkohola ter razvijanje odgovornosti za bolj informirane in manj tvegane odločitve v povezavi z alkoholom in vožnjo.  Naši usposobljeni mladi informatorji bodo skušali mimoidoče spodbuditi k sprejemanju manj tveganih odločitev povezanih z alkoholom in vožnjo. V ta namen bodo delili letake Furaš 0,0, kjer so zapisane glavne informacije glede vožnje pod vplivom alkohola in drugih drog ter več o aplikaciji Furam 0,0. Na stojnici bodo imeli alkotest, s katerimi bodo lahko zainteresiranim preverili informativno stopnjo alkoholiziranosti (količino alkohola v izdihanem zraku). Osebe, ki bodo presegle dovoljeno stopnjo alkohola v izdihanem zraku in ne bodo imele organiziranega prevoza domov, bodo lahko prejele After Taxi kupon. K akcijam bomo ponovno povabili tudi nekatere lokale v centru Ljubljane.

Na točki bodo imeli posebna očala, ki simulirajo pijanost (zaznavanje globine, občutek za ravnotežje in koordinacija pod vplivom alkohola). Mimoidoči bodo nagrajeni za sodelovanje z manjšim  simboličnim darilom s sporočilom o varni vožnji.

Veseli smo, da se nam bodo letos na stojnici dvakrat pridružili kolegi iz Agencije za varnost prometa (15. 6. in 29. 6. 2018). Njihova demonstratorja bosta delila preventivne materiale, kot so zapestnice, in zloženke, s katerimi bodo opozarjali in osveščali o nevarnosti uporabe prepovedanih drog v prometu. Na kratkem poligonu bodo lahko mimoidoči preizkusili tudi simulacijska očala, ki prikazujejo vpliv prepovedanih drog na vidno zaznavanje ter se tako lažje zavedali, zakaj so droge tako nevarne v prometu.

Informativna mobilna točka s stojnico bo postavljena na Petkovškovem nabrežju (na zadnji mali ploščadi pred Zmajskim mostom) ob petkih zvečer (15. in 29. 6., 13. in 27. 7., 10. in 24. 8. 2018), in sicer med 22.00 in 1.00 uro.

Novost je tudi, da bo občasno prisotna naša maskota Taxi.