Praznični čas, ki že trka na naša vrata, je tisti čas, ko si želimo svoje natrpane urnike razbremeniti. Recimo tako, da nekaj svojega prostega časa namenimo novoletnim srečanjem in druženju z ljudmi, ki so nam blizu. Nekateri si želijo v prazničnem mesecu leta še zadnjič srečati prijatelje, znance in družinske člane ter skupaj z njimi doživeti še kakšno zgodbo, ki bo zapolnila in morda dala pečat letu, ki se poslavlja.

Možnosti preživljanja kvalitetnega skupnega časa je med prazniki nekoliko več. Raznoliko ponudbo prazničnih in novoletnih zabav nam ponujajo klubi, lokali in organizatorji prireditev na prostem, spet drugi zabave raje organizirajo doma.

Vse naštete zabave običajno spremlja vsaj kakšen kozarček alkohola. Ne navsezadnje gre za družbeno sprejemljivo početje, ki smo ga izpopolnili do odličnosti.  Glede na to, da alkohol spreminja našo sposobnost zaznave, obstaja povečano tveganje, da ob glasbi in dobri družbi  hitro izgubimo občutek za to, koliko smo že popili in je zato možnost prekomerne uporabe alkohola večja. S tem so povezane neprijetne situacije v katerih se lahko znajde posameznik zaradi opitosti tekom večera (npr. udeleženost v prometni nesreči, motenje javnega reda in miru…).

Posledice se lahko preselijo tudi v naslednji dan, recimo v odganjanje moralnega mačka. Ne posiljujmo drugih s pijačo in jih ne glejmo postrani, če jo zavrnejo. Ne pomeni ne. Želimo vam, da bi praznike preživeli kar najbolj umirjeno, predvsem pa varno in dobro razpoloženi. Za vse odločitve, ki jih sprejemamo smo pa tako ali tako vedno odgovorni sami.