V Izberi sam večkrat omenimo, da delamo po principu zmanjševanja škode. Ampak – kaj to sploh pomeni?

Zmanjševanje škode je v resnici nekaj, kar prav vsi uporabljamo v vsakdanjem življenju. Ko se usedemo v avto, se pripnemo z varnostnim pasom. Ta nas v primeru nesreče varuje pred hujšimi poškodbami. Seveda ne razmišljamo o tem, da se bomo zaleteli kar vsakič, ko sedemo v avto, vendar pa vedno obstaja možnost, da bo iz tega ali onega razloga (npr. slabih vremenskih razmer, nepredvidljivih drugih udeležencev v prometu, divjadi, ki skoči na cesto …) šlo nekaj narobe. Tveganje je seveda večje, če se peljemo v avtu, ki že dolgo ni bil servisiran, ima prazne gume, vozi pa ga nenaspan voznik. V tem primeru je verjetnost, da bo prišlo do nezgode, večja in tudi varnostni pas ne bo naredil čudežev (samo zato, ker smo se pripeli, še nismo povsem varni). No, tako nekako je tudi z alkoholom, seksom, drogami in še čem.

Zmanjševanje škode je eden od načinov, kako pristopamo do alkohola, seksa, drog in tudi drugih tem. Namesto da delujemo preventivno ali da prepovedujemo (ali pa romantiziramo, da je vse čisto super in brez nevarnosti), izhajamo iz dejstva, da so psihoaktivne substance, seks … nekaj, kar je bilo vedno prisotno in je še vedno del naše realnosti. Ne glede na vse poskuse prepovedi so te stvari življenjske in vseprisotne. Ponekod po svetu so denimo poskusili prepovedati alkohol (najbolj znana je verjetno prohibicija – zakonska ureditev, ki prepoveduje trgovanje in javno uporabo alkoholnih pijač – v ZDA med 1920 in 1933), a je ta prepoved vodila samo v ilegalno trgovino z alkoholom in pitje na skrivaj, ne pa v dejansko manjšo porabo alkohola ali manj težav, povezanih z njim. Pitje alkohola je torej dejstvo: alkohol se dobi v trgovini, doma starši ob večerji spijejo kozarec vina, s prijatelji novo leto proslavimo s šampanjcem, v barih vabijo barviti koktejli, na reklamnih panojih se bohotijo najnovejše alkoholne pijače … Uporabe alkohola ne moremo preprečiti, lahko pa zmanjšamo tveganja, ki so povezana z njo. To pomeni, da imamo dovolj informacij, da sebi in drugim naredimo čim manj škode, če se odločimo za pitje alkoholnih pijač: vmes na primer pijemo vodo (s tem zmanjšamo mačka naslednji dan), ne vozimo pijani (s tem zmanjšamo možnost za prometne nesreče), ne pijemo pogosto ali za reševanje stisk (s tem zmanjšamo možnost za nastanek zasvojenosti) in podobno. Enako je s seksom: gre za normalen del življenja, ki pa nam ob pomanjkanju informacij lahko nakoplje kup težav (neželeno nosečnost, spolno prenosljive okužbe, neprijetne izkušnje in nizko samopodobo …).

Zato v Izberi sam o teh temah informiramo (z objavami na spletni strani in socialnih omrežjih, z letaki in plakati na žurih, s predstavitvami v dijaških domovih …), delimo pa tudi materiale, ki pomagajo zmanjševati škodo (kondome in lubrikante, čepke za ušesa, karbonske filtre …), ter nudimo svetovanje in psihoterapijo, če se z ali zaradi alkohola znajdeš v stiski.

Na javnih površinah, kjer se mladi zbiramo, v klubih, na raznih dogodkih in še kje naša ekipa mladinskih delavk_cev ozavešča o teh temah in deli material. Vedno smo veseli, če nas k sodelovanju povabijo organizatorji, naj na dogodku postavimo svojo infotočko, šole in dijaški domovi, naj izvedemo kakšno delavnico, mladinski centri, razveselijo pa nas tudi obiski naših infotočk v Ljubljani in Mariboru, kjer ob kavici ali cedeviti malo pokramljamo in vas opremimo z materiali in znanjem.

Želimo si, da bi se o alkoholu in drugih drogah, spolnosti in odnosih lahko pogovarjali brez zadržkov. Na ta način lahko ne le zmanjšamo tveganja, temveč v vsem naštetem tudi bolj uživamo.

Ne glede na to, ali si organizator partijev, svetovalna delavka v dijaškem domu ali mlada oseba, te vabimo, da nas spremljaš in kadarkoli pocukaš za rokav 🙂

tvoja ekipa Izberi sam

Mejl: [email protected]
Instagram: @izberisamekipa
Facebook: Izberi sam

LJUBLJANA
infotočka DrogArt
Prečna ulica 6, 1000 Ljubljana
01 439 72 70 (splošni telefon), 030 346 327 (svetovalnica)

MARIBOR
infotočka DrogArt
Jurčičeva 8, 2000 Maribor
08 200 50 86 (splošni telefon), 030 346 327 (svetovalnica)