So ljudje res privlačnejši po pitju alkohola?

Zabava je že v polnem teku, kar naenkrat postanejo vsi obiskovalci neverjetno »privlačni«. Kadar so ljudje opiti, postanejo manj kritični, alkohol pa vpliva tudi na poslabšanje vidnih sposobnosti. To dvoje pripelje do tega, da druge zaznavajo kot privlačnejše, prav tako pa se privlačnejši zdijo sami sebi.

Kako pa osebe ob in po pitju alkohola vidijo tisti, ki ne pijejo? Študija, navedena v nadaljevanju, predpostavlja, da so ljudje po pitju alkohola drugim privlačnejši. Vendar pa je količina popitega alkohola, ki poveča njihovo atraktivnost relativno majhna.

Znanstveniki so potrdili, da le omejena količina popitega alkohola osebe naredi privlačnejše. V študiji so naredili 3 fotografije žensk in moških. Na prvi fotografiji so bili trezni, na drugi po dveh popitih kozarčkih (približno 20 g etanola), tretjo fotografijo pa so naredili po približno 4 kozarčkih (40 g etanola). Slike so dali v ocenjevanje treznim ljudem. Portretiranci so se jim zdeli najprivlačnejši na tisti sliki, na kateri so zaužili manjšo količino alkohola. Znanstveniki so na tak rezultat postregli z dvema možnima razlagama.

Prva je, da alkohol vpliva na ožilje in poskrbi, da je obraz bolje prekrvavljen. Rahlo pordela lica lahko delujejo zdravo in privlačno. Druga razlaga je, da so zaradi učinka popitega alkohola (seveda gre za manjšo količino) obrazne mišice bolj sproščene in to poveča simpatičnost.

Kaj pa je v resnici pripeljalo do takšnega izbora, pa ni povsem jasno. Morda bodo znanstveniki v prihodnosti postregli še s kakšnim zanimivimi spoznanji. Zanimivo je, kako je bila ocenjena fotografija, na kateri je oseba popila več kot 2 mali pivi ali 2 kozarca vina (se pravi več kot 20 g etanola). V tem primeru so jo ocenili kot najmanj privlačno. Pitje alkohola torej pogojno lahko poveča privlačnost, vendar le takrat, ko osebe ostanejo pri pitju zmerne. Nikakor to ni spodbuda za pitje alkohola. To, kakšen učinek bodo ljudje imeli na druge, je odvisno predvsem od tega, kako se počutijo v svoji koži. So zadovoljni s svojim telesom, so dovolj spočiti? Živijo tako, da dobro poskrbijo zase, ali zanemarjajo zdravo prehrano, počitek in so v nenehnem stresu? Najbolj privlačni so, kadar v celoti dobro skrbijo zase, zato naj nikakor ne pijejo zato, da bi bili nekomu privlačnejši. Pitje alkohola prinaša številna tveganja, o katerih je več napisanega v ostalih člankih na spletni strani.

Privlačno je to, da si oseba postavi mejo in lepo skrbi zase.

Vir: http://www.kenn-dein-limit.info/