is-kondom-1-1

Na partijih in drugih prireditvah ste na naših info točkah zagotovo že opazili cel kup kondomov. Ste opazili tudi sporočila, ki jih nosijo? Kaj pa veste o naših partygumah?

kondom2

Vsi vemo, da je zaščita izjemno pomembna. Alkohol in druge substance pa nas lahko lažno opogumijo, da se začnemo izmotavati z različnimi izgovori: »Eh, pa saj je samo en seks, itak se mi ne more nič zgodit!« Ali pa: »Seks s kondomom je itak brezvezen!« Ali pa morda »Pa saj je punca na kontracepcijskih tabletkah, tako da ni panike!« In še cela vrsta drugih bi se našla.

Medtem ko sicer res obstaja cela vrsta različnih kontracepcijskih sredstev, pa moramo vedeti, da je kondom edini, ki nas ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami. Pri nezaščitenem seksu ni edino tveganje nezaželen naraščaj, temveč tudi bolezni, kot so HIV, hepatitisi, klamidija, gonoreja, sifilis, sramne uši … In vse te nam lahko povzročijo kup preglavic. Seks in spolno prenosljive okužbe v družbi še vedno ostajajo tabu, zato se o njih se ne govori dovolj odprto. Morda tudi zato marsikdo ne prepozna simptomov in ne pozna svojega statusa. Kot pravi slogan našega projekta »HIV ni izbirčen«, se lahko okužba zgodi vsakomur izmed nas – tudi pri samo enem seksu na hitro!

Hiv ni izbirčen - letak

Poleg kondomov na terenu delimo tudi partygume, ki so majhni paketi s kondomom in lubrikantom. Marsikdaj se zgodi, da lubrikant žurerji in žurerke zavrnejo, češ da ga ne potrebujejo. Vendar pa lubrikant ni obvezna oprema le pri analnem, ampak tudi pri vaginalnem seksu. Tudi lubrikant je obvezna oprema pri zaščiti pred okužbami, saj preprečuje poškodbe tkiva. Ob drgnjenju »na suho« je namreč večja verjetnost za nastanek majhnih ran, skozi katere lahko v naše telo vstopijo različne bakterije in virusi. Na izsušenost sluznice in zakrčenost mišic lahko vplivajo tudi alkohol ali droge pa tudi kontracepcijske tabletke in še nekateri drugi faktorji. Naj omenimo še to, da določene droge izničijo delovanje kontracepcijskih tabletk. Naj bo lateks obvezen dresscode na afterju!

partiguma2

Seks, različne spolne prakse in spolno prenosljive okužbe ne bi smele biti tabu. Če želiš izvedeti več, lahko obiščeš tole povezavo. Več o spolno prenosljivih okužbah in tem, kje se lahko testiraš, pa najdeš na spletki SPOznaj SPO.

hivalko-w_post-FB 11.6.18

Na tvoja vprašanja pa ti bodo z veseljem odgovorili tudi naši terenci_ke. Naslednjič, ko nas opaziš na žuru, kar pogumno pristopi po svojo lateks opremo 😉 Pišeš pa nam lahko tudi na mejl, Instagram ali Facebook.