Obdobje mladostništva je čas, ko najstnikom prijatelji, druženje in zabava veliko pomenijo. Je čas raziskovanja, preizkušanja meja in iskanja svojega prostora pod soncem. Zabava je torej del odraščanja. Poznamo jih več vrst – med njimi tudi take, kjer je prisoten alkohol.

 

V družbi pogosto velja prepričanje, da vsi mladi pijejo alkohol. To pa vendar ne drži, saj je mnogo takih, ki se zabavajo tudi brez njega. Zabava je za vsakogar nekaj drugega, zato je pomembno, da vsak najde takšno, ki mu najbolje ustreza. Še pomembneje pa je, da zaupa sebi in svojim odločitvam, da verjame vase in točno ve, zakaj nekaj počne.

 

Ne glede na to, kako se zabavamo, je za začetek dobro poskrbeti za prijetno vzdušje. Tega pa ustvarjajo povabljeni, glasba, hrana in pijača. Seveda je najlažje, če se zbere druščina ljudi, ki se pogosto družijo. Če družbo sestavlja veliko različnih prijateljev, ki se med seboj ne poznajo ali celo ne marajo, pa zna biti usklajevanje precej naporno, zato je dobro vnaprej premisliti, kdo se s kom razume in kdo ne, saj zna sicer zabava postati precej neprijetna.

 

Pomembno je poskrbeti tudi za dobro glasbo, ki je prilagojena okusu povabljenih – družba lahko tudi skupaj sestavi seznam glasbenih želja. Za zabavo se lahko priskrbijo tudi različni prigrizki: kanapejčki, zapečeni kruhki, pice, namazi, narezki ipd. Če kdo od udeležencev spije kaj alkoholnega, bo konkretna hrana upočasnila absorpcijo alkohola v kri in tako omogočila boljši nadzor nad količino popite pijače.

 

Zabavo lahko popestrimo tudi s tematskimi večeri – gostitelj si lahko izmisli temo zabave (kot je npr. zabava v maskah), povabljeni se temi prilagodijo ter tako ustvarijo še bolj zabaven večer.

 

Na koncu pa je dobro poskrbeti tudi za prevoz povabljencev oz. jim ponuditi prenočišče. Pomembno je, da pridejo povabljenci varno domov, torej z avtobusom, vlakom, taksijem ali pa se že vnaprej dogovorijo, da jih pride nekdo iskat.