Razlogov, zakaj najstniki pijejo alkohol, je nešteto in posploševati bi bilo krivično. Spodaj so navedeni najpogostejši razlogi, ki pa predstavljajo le delček slike.

  1. Vrstniški pritisk

Vrstniški pritisk je močen v vseh obdobjih življenja, zlasti v obdobju mladostništva. V obdobju, ko mladi želijo ugotoviti, kdo so in kam spadajo, je občutek negotovosti zelo intenziven. Želja po sprejetosti in všečnosti močno otežuje zavračanje alkohola, saj ima to lahko boleče posledice, kot so posmeh vrstnikov, ponižanje, zavrnitve in celo ustrahovanja. Vrstniški pritisk je pogosto podoben volku v ovčji preobleki. Frajerski fant, ki ostalim reče: »Hej, saj je samo trava.« Ali popularna punca, ki organizira zabavo, ko staršev ni doma, in spodbuja povabljene, naj se napijejo, saj »tako ali tako ne bo nihče vedel«.

  1. Biti odrasel

Najstniki si želijo, da bi se do njih vedli kot do odraslih. Pogosto rečejo: »Nisem več otrok.«, zato ni presenetljivo, da posegajo po stvareh, zaradi katerih se počutijo bolj odrasle in zrele. Pitje alkohola in kajenje trave lahko v njih vzbudi občutek, da drugim zgledajo bolj odrasli. Tako živijo v iluziji, da so resnično odrasli, da so neustavljivi in nepremagljivi. V resnici pa jih že en incident lahko pretrese in opomni, kako mladi in ranljivi so. A dokler se to ne zgodi, naivno verjamejo, da se nesreče dogajajo samo drugim. Precenjujejo svojo zrelost in podcenjujejo svojo ranljivost.

  1. Posnemanje staršev

Najstniki, ki odraščajo s starši, ki zlorabljajo alkohol, pogosto sledijo njihovemu zgledu, saj so otroci nagnjeni k posnemanju vedenja staršev. Nekateri najstniki pa bodo naredili ravno obratno in se izogibali vsem substancam ter s tem stvarem, ki so uničile življenja njihovih staršev, njim pa povzročile travmatične izkušnje v otroštvu.

  1. Radovednost

Želja po izkušnji pijanosti je lahko zelo močna. Najstniki so pogosto mnenja, da pravzaprav vsi eksperimentirajo. Kot najstniki imajo še več priložnosti za preizkušanje novih stvari, saj niso več pod stalnim nadzorom odraslih in so tudi velikokrat, ko so starši v službi, prepuščeni sami sebi.

  1. Uporništvo

Najstniki, ki imajo preveč zaščitniške in stroge starše, se pogosto odzovejo pasivnoagresivno. Namesto da bi se pogovorili z mamo ali očetom o svojih frustracijah glede pravil, ki jih doživljajo kot preveč omejujoča, se lahko upirajo s pitjem alkohola, sploh če vedo, da bodo starši zaradi tega jezni ali osramočeni.

  1. Ignoranca

Najstniki težko presodijo, kaj je zanje dobro in kaj ni. Ne zaradi tega, ker ne bi bili dovolj pametni, ampak zato, ker nimajo dovolj izkušenj in informacij. Eksperimentiranje z alkoholom se zdi nedolžno, saj ga mladi dojemajo kot prehod na poti k odraslosti. Čutijo se primorane, da eksperimentirajo z alkoholom, saj se od njih to nekako pričakuje. Večina ne razume, da pitje alkohola ni niti nedolžno niti neškodljivo. Na prvi pogled se najstnikom zdi, da se vsi, ki pijejo alkohol, zabavajo. Ne vidijo pa tega, da ljudje zaradi pijanosti bruhajo, da imajo naslednji dan mačka, tudi moralnega, ko se zbudijo na neznanem kraju ob neznani osebi, ipd. Še huje je, če se prijatelj poškoduje na poti domov zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Čar ignorance se tako hitro lahko razblini.

  1. Zabava

Najstniki dojemajo opijanje s prijatelji kot zabavno in ob tem spregledajo drugo plat zgodbe: neumnosti, upočasnjen govor, nepremišljene odločitve, nenavadno obnašanje … Vse to lahko vodi v zabavne zgodbe naslednji dan. Vse se zdi kot dobra stara najstniška zabava, dokler se kdo resno ne poškoduje, izgubi kakšen vreden predmet, dokler ne pride do nezaščitenega spolnega odnosa ali kdo naredi kakšno stvar, ki se je naslednji dan sramuje.

  1. Postali so odvisni

Najstniki verjamejo, da odvisniki od alkohola postanejo le zgube, njim se kaj takšnega ne more zgoditi. »Jaz samo eksperimentiram, se zabavam s prijatelji in želim odklop od vsakdanjika.«

Vir: https://www.promises.com/articles/teens/10-reasons-teens-abuse-alcohol-or-drugs/