Maturantka in maturant, poišči ekipo Izberi sam na Maturantski paradi!

Dan, ko boste maturantje zaplesali ob zvokih Straussove četvorke iz operete Netopir, se hitro približuje. In da bo TVOJ dan čim lepši in nepozaben, ti bomo skušali pomagati tudi mi, predvsem z nasveti naših partibadijev Kaplijce, Bureka, Taksija in Kondoma.

Združenje DrogArt s programom Izberi sam, slednji deluje na področju zmanjševanja škodljivih posledic uporabe alkohola, bo prisotno na maturantski paradi v Ljubljani in Mariboru. Vabimo TE, da nas ‘pocukaš za rokav’ še pred četvorko, saj bomo poleg praktičnih in enostavnih nasvetov, kako zmanjšati škodljive posledice uporabe alkohola, delili tudi priročne in simpatične nagrade s sporočili naših partibadijev. S seboj bomo imeli alkoteste, da boš lahko preveril/-a ali še zmoreš varno pot domov z lastnim prevoznim sredstvom ali pa je morda bolje, da se varno odpelješ z javnim prevozom, taksijem ali prijateljem/prijateljico, ki je ostal-a trezen/trezna.

Po odplesani četvorki nas lahko obiščeš s svojimi prijatelji na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bomo pripravili Chillout kotiček. Poleg zabavne ter poučne interaktivno igre ‘Žurer, ne jezi se’, poligona z očali, ki simulirajo pijanost, bo tam tudi naša maskota Kapljica, ki je letos maturantka. Priskočila ti bo na pomoč z modrimi nasveti, kot je ta: »Če se že odločiš za pitje alkohola, med pitjem alkoholnih pijač vsake toliko spij tudi kaj brezalkoholnega, najbolje vodo ali izotonične napitke. S tem boš zmanjšal/a možnost dehidracije in vsaj nekoliko ublažil/a mačka. Ne mešaj z energijskimi pijačami. Le –te zaradi kofeina celo povečujejo dehidracijo.«

Kakšen partibadi si pa ti? Ali paziš na svoje prijatelje, spremljaš njihovo počutje in obnašanje?

  • Če prijatelj/ica dela neobičajne stvari ali stvari, za katere mu/ji bo naslednji dan žal, ga/jo na to opozori.
  • Če se ti zdi, da je tvoj prijatelj preveč spil in se slabo odziva, hitro poskrbi zanj. Uleže naj se na bok, da se ne zaduši zaradi bruhanja (položaj za nezavestnega), ti pa ostani z njim in poskrbi, da pride varno domov. Če se ti zdi njegovo stanje resno, pa takoj pokliči 112.

 Edina varna uporaba alkohola je neuporaba. 😉

Sledi nam tudi na Facebooku (Izberi sam).IMG_3013