Ekipa programa Izberi sam  je sodelovala v akciji Ministrstva za zdravje Slovenija piha 0,0 v Planici. Skupaj s člani pihalne zasedbe je nagrajevala trezne navijače in spodbujala k temu, da naj letos pade rekord v metrih in ne v litrih.

Vikend v Planici ni minil le v znamenju poletov, ampak tudi v duhu akcije Slovenija piha 0,0. Promotorja programa Izberi sam sta v družbi članov pihalne zasedbe izvajala alkoteste med navijači v Planici in nagrajevala trezne. Tisti, ki so napihali 0,0, so lahko sodelovali v nagradni igri za brezplačne vstopnice za Planico 2019. Poleg tega se jim je izpolnila še glasbena želja.

Na terenu v Planici so bili tudi zdravstveni inšpektorji, ki so preverjali, kako se zakon o omejevanju porabe alkohola izvaja v praksi. Po našem mnenju je alkohol na športnih prireditvah nedopusten. Že samo sporočilo, ki ga daje dovoljevanje ponudbe, prodaje in oglaševanja alkohola, ni skladno s promocijo zdravega življenjskega sloga, kjer pa šport igra pomembno vlogo. Z alkoholom na športnih prireditvah povečujemo tudi izpostavljenost mladih že tako vseprisotni alkoholni industriji, hkrati pa večamo tveganje za vožnjo pod vplivom alkohola, nasilje, vandalizem in podobno.

Nezdružljiva kombinacija nista samo alkohol in vožnja, ampak tudi alkohol in šport. Upamo, da je akcija v Planici vsaj pri kom spodbudila razmišljanje o tem.