Maturantska parada naj bo namenjena povezovanju mladih in plesu, ne alkoholu

V petek, 18. maja 2018, točno opoldne bodo letošnji maturantje na Maturantski paradi ponovno zaplesali četvorko na ulicah slovenskih trgov in mest. Ministrstvo za zdravje skupaj z državnimi institucijami in nevladnimi organizacijami spodbuja mlade k zreli zabavi, kreativnosti in ustvarjanju dobrih spominov, brez pitja alkohola in uporabe drugih psihoaktivnih snovi.

Maturantje bodo tudi letos zaplesali četvorko na številnih ulicah in trgih slovenskih mest ter se tako povezali skozi ples. Gre za dogodek, s katerim se dijaki poslovijo od srednješolskih klopi ter simbolno vstopijo v svet odraslih. Ministrstvo za zdravje, državne in strokovne institucije (policija, inšpektorati) in nevladne organizacije –  med njimi DrogArt, ki bomo Maturantsko parado po Sloveniji spremljali, mlade tudi letos spodbujamo, naj se zabavajo na zrel način, ki ne vključuje pitja alkohola, in naj odločno zavrnejo uporabo prepovedanih psihoaktivnih snovi. Apelirati želimo tudi na širšo civilno družbo, starše, pedagoške delavce in gostince, naj mladim predajo sporočilo o zdravem načinu preživljanja posebnih in veselih dogodkov.

Zabave s pomočjo alkohola in drugih psihoaktivnih snovi velikokrat prinesejo tvegane in preveč pogumne odločitve, ki lahko ogrozijo zdravje sodelujočih. Zato želimo, da dijaki svojo energijo usmerijo v sproščeno, veselo, varno, kreativno in ustvarjalno preživljanje novega obdobja življenja, brez uporabe zdravju škodljivih snovi. Na facebook strani Slovenija piha 0,0 mlade osveščamo o škodljivih posledicah pitja alkohola, ki zmanjšuje kakovost življenja tako za tiste, ki ga uživajo, kot tudi za njihove bližnje. Mlade in starše vabimo, da spremljajo facebook stran tudi v času plesa četvorke, saj bomo objavljali zanimive utrinke dogajanja.

 Vsem maturantom in maturantkam želimo uspešen zaključek šolanja, na Maturantski paradi pa vesel dan v gibanju in plesu, poln zdrave zabave. Mladim še naprej želimo, da svojo mladostno energijo usmerjajo v pozitivne stvari in da v življenju uživajo po pameti.

Maturantska parada

Maturantje bodo zaplesali po ulicah in trgih naslednjih slovenskih mest: Ljubljana, Maribor, Postojna, Ilirska Bistrica, Idrija, Kranj, Škofja Loka, Radovljica, Jesenice, Nova Gorica, Ajdovščina, Tolmin, Sežana, Murska Sobota, Ljutomer, Ptuj, Lendava, Slovenske Konjice, Novo mesto, Črnomelj, Kočevje, Litija, Koper, itd. Več informacij ima organizator Maturantske parade Plesna šola Urška pro.

 

 

Maribor