Spolnost še zdaleč ne služi zgolj reproduktivni funkciji, je način samoraziskovanja, izražanja naklonjenosti in v veliki meri prostor za sprostitev in igro – čigar velik del pa so seveda raznorazne igračke in pripomočki. Naj kaj pa je dobro biti pozoren pri njihovi uporabi?

KONDOM IN LUBRIKANT

Kondom in lubrikant  morda ne spadata neposredno v kategorijo “igračk”, sta pa vendarle pomembna kot temeljna oprema pri prakticiranju varne spolnosti. Kondom ima seveda kontracepcijsko funkcijo, preprečuje neželeno nosečnost ter ščiti pred širjenjem spolno prenosljivih okužb. Lubrikant pa dodaja k že naravni lubrikaciji (seveda le v primeru vaginalnega seksa, pri analnem namreč naravne lubrikacije ni – zaradi česar je lubrikant še toliko bolj pomemben), s tem zmanjšuje frikcijo in olajšuje penetracijo. Tako preprečujemo nastanek mikropoškod in prenos spolno prenosljivih okužb (SPO).

Tako kondom kot lubrikant sta torej pomembna za uporabo pri kakršnihkoli spolnih praksah, kjer prihaja do penetracije (tako vaginalne kot analne).

MATERIALI

Porozni in neporozni

(Ne)poroznost oz. prepustnost pripomočkov je enako pomembna kot sam material, iz katerega so le-ti narejeni.

Igračke iz poroznih materialov imajo po površini majhne luknjice ali grebene, ki običajno niso vidni s prostim očesom. To so materiali, kot so žele guma in naravni, organski viri, na primer usnje ali blago. Posledično se obnašajo kot goba; ob uporabi vpijejo telesne tekočine ali lubrikant, s tem pa tudi bakterije in viruse. Po drugi strani pa imajo pripomočki, ki so narejeni iz neporoznih materialov gladko površino in ne absorbirajo tekočin. Takšni materiali so na primer silikon, abs plastika, steklo ter kovine, kot so nerjaveče jeklo, srebro in zlato.

Porozni materiali torej s telesnimi tekočinami vpijejo tudi bakterije in viruse, s čimer se poveča verjetnost prenosa SPO ob uporabi z drugimi ali ponavljajoča se vnetja ob osebni uporabi.

Telesu (ne)varni materiali

Telesu varni materiali so medicinski silikon, nerjaveče jeklo (igračke iz le-tega lahko vsebujejo nikelj, ki je pogost alergen, zato se je v primeru znane alergije pred nakupom potrebno pozanimati o sestavi), les, (brosilikatno) steklo, vinil brez klora in abs plastika. To so povečini materiali, ki ne vsebujejo (ali pa jih v majhnih količinah) kemikalij, ki bi povzročale alergije ali pa bi bile škodljive ob redni/dolgoročni uporabi, so neporozni in so brez vonja oziroma je le-ta komaj zaznaven.

Potrebno je pravilno ravnati s trdimi materiali, kot sta kamen in kristali. Ti sicer ne povzročajo alergij ali vsebujejo toksičnih primesi (če gre za čisto obliko določenega kristala ali kamna), vendar pa lahko pride do poškodb v primeru, da se površina pripomočka odkruši. Prav tako so velikokrat porozni (z izjemo enokristalnih produktov iz (rožnatega) kremena in ametista), zato se priporoča sočasna uporaba kondoma.

Nekatere primesi, na katere je treba biti pozoren in se jim izogniti, saj so lahko toksične in nevarne za zdravje: polivinilni klorid (PVC), ftalati, bisefenol A (BPA), razne hlapne organske spojine (npr. toluen, benzen, tetrakloretilen, formaldehid, etilen, glikol ali metilen klorid), fenol, ogljikov disulfid, kadmin, nikel, termoplastična guma in elastomer (TPR/TPE).

Kompatibilnost z lubrikantom

Uporaba pravilnega lubrikanta je pomembna, saj lahko v primeru nekompatibilnosti uniči material pripomočkov ali kondoma. Najbolj varna izbira je lubrikant na vodni osnovi, ki se lahko uporablja z vsemi materiali. Silikonske lubrikante in tiste na oljni osnovi pa lahko uporabimo le z lesom, kovino in trdo abs plastiko. Hibridne enako, s tem, da jih lahko uporabimo tudi s silikonom.

ČIŠČENJE IN HIGIENA

Vzdrževanje čistoče je pomembno za preprečevanje infekcij in prenosa SPO, pa tudi vzdrževanje dolgoživosti samega pripomočka. Seks igračke je potrebno očistiti po VSAKI uporabi in zgolj na hitro jih splahniti z vodo ni dovolj. Kako posamezno igračko očistimo, pa je odvisno predvsem od materiala, iz katerega je narejena. V nekaterih primerih je že med uporabo koristno na igračko dati kondom – npr. če želimo menjati med analno, vaginalno in/ali oralno uporabo. V primeru, da je pripomoček prišel z navodili o čiščenju s strani proizvajalca, se je seveda najbolje najprej držati le-teh. Če imamo opravka z igračko, ki ima razne razpoke ali zapletene strukture, se je dobro poslužiti uporabe zobotrebcev, zobnih ščetk (ali drugih manjših krtačk), da lažje dosežemo in očistimo težje dostopne dele.

Kot že omenjeno, porozni materiali delujejo kot spužva, zaradi česar jih nikoli ne gre zares dobro očistiti in razkužiti ter se jim je posledično bolje izogniti; če se odločimo za njihovo uporabo, jih lahko očistimo z blagim milom in mlačno vodo, lahko uporabimo tudi poseben čistilec za seks igračke (ponudbo čistilcev najdeš v različnih trgovinah), ki pa mora biti kompatibilen z materialom igračke. Neporozne materiale lahko potopimo v vodo, lahko jih pustimo vreti, uporabimo blago milo in vodo ali pa čistilec za seks igračke. Po čiščenju jih je najbolje hraniti v suhem, hladnem prostoru; najbolje v vrečki, ki ne pušča vlaken.

Dobro se je izogniti čiščenju z alkoholom, nerazredčenim belilom, čistili za gospodinjstvo ali pranju v pomivalnem stroju, s parfumi ali razkužili za roke. Ti lahko namreč razdražijo kožo in sluznico ali povzročijo alergijsko reakcijo.

NE POZABIMO PA ŠE…

Primaren namen seks igračk je užitek. To tudi pomeni, da je, v primeru uporabe pripomočkov s partnerjem_ko, o njihovi uporabi nujna dobra medsebojna komunikacija in konsenz.

Seveda pa niso vse igračke za vsakogar. Ne glede na to ali tvoj repertoar pripomočkov obsega le tvoje prste, občasen vibrator ali pa imaš doma celo skladišče seks igračk, uporabljaj in počni le to, kar ti je prijetno. Pazi na varno uporabo in higieno, ne pozabi na kondom in lubrikant, izogni se spolnosti pod vplivom substanc ter ne puščaj prostora za predsodke (npr. da straight moški ne morejo uživati v analnem seksu), ki te bodo zgolj omejevali.

Viri


Avtorica: Klea Nan