Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa je dan, na katerega se spominjamo skromnega, dobrega in nesebičnega svetnika.

Vse prevečkrat dan povezujemo z vinom, saj je znano, da je mošt-mlado vino, nečisto in grešno, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino.

Dejansko je bil sv. Martin Tourski konjeniški častnik v današnji Franciji, katerega so zaradi njegove dobrosrčnosti imeli ljudje radi in so se okrog njegovega življenja spletale številne legende.
Ena teh je, da je eno zimo v 4. stoletju, pred mestnimi vrati srečal premraženega berača brez obleke. Martin ni mogel gledati, kako berač trpi, zato je prerezal svoj plašč in ga dal polovico prezeblemu gospodu. Zaradi tega dogodka so začeli ljudje Martina slaviti kot svetnika – sv. Martina. Njegov pogreb je bil 11. novembra , od tod tudi obhajamo ta dan kot godovni dan.
Po ljudskem izročilu pa je martinovo praznik ob zaključku jesenskega dela na polju.
Kaj torej ima martinovanje z vinom? Dolga leta, ga ljudje niso povezovali z njim, a so verjetno ob praznovanju praznika dobre letine in paše spili tudi kakšno kapljico vina, ki prav tako dozori novembra in tako sčasoma vino povezali s sv. Martinom. Kasnejše legende pravijo celo, da je kot Jezus, tudi sv. Martin spremenil vodo v vino. Na slovenskem je zato navada, da na ta dan vino krstijo.
Ob veselem praznovanju pa se je pomembno zavedati vpliva alkohola na naše zdravje, odnose in vozniške sposobnosti.Poskušajmo biti eni tistih, ki ne bomo obžalovali današnje noči. Če pijemo, pijmo zmerno, pijmo dovolj vode in seveda ne pozabimo na dobro hrano (mlince, gos in zelje).
Bodimo skrbni in odgovorni, ter ne sedimo v/na vozilo, če smo preizkušali različne alkoholne pijače. V namen osveščanja javnosti o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola in psihoaktivnih snovi poteka tudi ˝MARTINOVA AKCIJA 0,0 ŠOFER – TREZNA ODLOČITEV˝. Naj velja, da se v avto, na motorno vozilo ali kolo usedemo le takrat, ko smo trezni. Z nepremišljeno odločitvijo ogrožamo sebe in druge udeležence v prometu.
Spomnimo se, da je pravzaprav martinovanje praznik uspešno končanega dela, sv. Martin pa svetnik, ki je pomagal drugim. Vino je le ena stvar, po mojem mnenju niti ne najpomembnejša, ki je povezana s tem dnevom.
Potrudimo so, da bo število nesreč, ki se zgodijo zaradi vožnje pod vplivom alkohola, manjše in se veselimo jutrišnjega dne, ko se bomo zbudili z mislijo o lepem dnevu in ne mislijo kako pregnati ˝mačka˝.

Vir:
https://sl.wikipedia.org/wiki/Martinovo
http://uciteljska.net/kvizi/HotPot/Martin/Martin.htm