Si želiš reševati kaj drugega kot le domače naloge? Ti je dolgčas in si se tudi Netflixa že naveličal_a? Ali pa si kar tako želiš malo možganske telovadbe? Potem si na pravem naslovu 🙂

Pred tabo se nahaja osmerosmerka, v kateri se skrivajo pojmi, povezani z nočnim življenjem. Tvoja naloga je, da odkriješ vseh 30 pojmov. Iščeš jih lahko v vseh osmih smereh (↖ ↑ ↗ ← · → ↙ ↓ ↘). Na koncu ti bo ostalo nekaj črk, iz katerih boš sestavil_a končno geslo. Geslo nam nato sporoči in 15. junija bomo izžrebali osebo, ki bo prejela super nagrado 🙂 Kul? Kul! Kar veselo na delo!

GESLO: _ __ _____ _________ ?

Če ti je uspelo najti rešitev, verjamemo, da si 😉

ISKANI POJMI:

11 ČRK: dehidracija, podhladitev, privoljenje

10 ČRK: svetovanje

9 ČRK: lubrikant

8 ČRK: erekcija, nezavest, bruhanje

7 ČRK: zaščita, sifilis

6 ČRK: hormon, merica, vožnja, etanol

5 ČRK: kazen, taksi, burek, maček, fotke

4 ČRKE: test, seks, vino, koma, meje, voda, rana

3 ČRKE: REM, vid, gin, rak

KAKO SO TI POJMI POVEZANI Z NIGHT LIFOM?

Dehidracija: alkohol je diuretik, kar pomeni, da iz telesa odvaja vodo. Zato je med pitjem alkohola pomembno, da piješ tudi dovolj vode. Zaradi pitja vode ne boš bolj trezen_a, bo pa maček naslednje jutro veliko manjši.

Pohladitev: Alkohol nam daje lažen občutek, da nas pogreje. V resnici pa pod vplivom alkohola odpovejo naši mehanizmi za uravnavanje telesne temperature, zato lahko mnogo prej nastopi podhladitev – še posebej, če oseba nekje zaspi oz. »zakomira«.

Erekcija: alkohol lahko negativno vpliva na zmožnost erekcije.

Hormon: pri pitju alkohola se sproščajo endorfini. Naslednji dan pa raven teh pade, zato je pomembno, da poskrbimo za naravno zalogo hormonov sreče. Hormoni in alkohol,

REM: REM je faza spanca, ki je zelo pomembna za to, da smo zares spočiti, pa tudi zato, da se naše telo regenerira. Če pred spanjem pijemo alkohol, pa REM fazo »izgubimo«. Alkohol in spanje

Test: z nočnim življenjem je povezanih kar nekaj testov. Govorimo lahko o alkotestu in testu na ostale droge, ki nam jih lahko »ponudijo« policisti ob preverjanju prometa. Testiranje pa se lahko navezuje tudi na seks in na spolno prenosljive okužbe. Spolno prenosljive okužbe

Kazen: Policist ti lahko napiše kazen za vožnjo pod vplivom alkohola ne le v avtu, temveč tudi na kolesu in drugih prevoznih sredstvih. Globe

Nezavest: Če je oseba nezavestna, jo nujno damo v stabilni bočni položaj (položaj za nezavestnega). Stabilni bočni položaj

Taksi: opomnik, da si vedno priskrbi varen prevoz, ko žuraš. Izberi sam prostovoljci delijo tudi Aftertaxi kupone

Sifilis: spolno prenosljiva okužba, ki lahko, če ni zdravljena, povzroči hude zdravstvene težave. Sifilis

Privoljenje: pomembna sestavina v nočnem življenju. Najsi gre za žuranje, pitje alkohola, ples, seks ali karkoli drugega – vedno pridobi privoljenje (konsenz).

Zaščita: pri seksu vedno poskrbi za zaščito. Priporočamo kondom in lubrikant, ki ščitita ne le pred neželeno nosečnostjo, temveč tudi pred spolno prenosljivimi okužbami. Party gume, Alko in kontracepcija

Merica: ena merica alkohola je 2,5dcl piva oz. 1dcl vina oz. 0,3dcl žganja. Jetra potrebujejo eno uro, da presnovijo eno merico alkohola. Merice alkohola.

Vid: alkohol vpliva na naš vid. To je še posebej pomembno pri vožnji, saj lahko nastopijo zamegljen vid, tunelski vid in rdeča slepota.

Burek: obrok pred pitjem je zelo pomemben. Če imaš za alko, imaš tudi za burek! Kdo so 4 partibadiji?

Bruhanje: je znak zastrupitve z alkoholom. Pomembno je, da oseba po tem postopoma zaužije dovolj vode ali izotoničnega napitka. Bruhanje ni taktika treznjenja, saj alkohol hitro preide v kri, potem pa ga morajo presnoviti jetra, da zapusti naše telo.

Vožnja: vožnja pod vplivom alkohola je vedno slaba ideja. Ne le, da lahko dobiš denarno kazen, lahko poškoduješ tudi sebe ali druge v prometu. Vpliv alkohola na vozniške sposobnosti, Vožnja na zabavo in nazaj, Globe, Aftertaxi, aplikacija Furam 0,0

Koma: čeprav velikokrat rečemo, da je nekdo »zakomiral«, lahko prevelika količina zares vodi do kome, torej globoke nezavesti. Če se oseba ne odziva niti na zvočne, svetlobe in bolečinske signale, pokliči 112.

Meje: alkohol nam zrahlja meje in nam vlije lažni pogum. Zato se ljudje pod vplivom alkohola odločajo za stvari, za katere se sicer ne bi – sedejo za volan, pokličejo bivšega ali pa seksajo z nekom, s komer ne bi. Ne boj se postaviti mej in hkrati spoštuj meje drugih.

Maček: Do mačka pride zaradi več dejavnikov. Za glavobol je kriva dehidracija, za slabo počutje pa obrnjen ritem spanja in izgubljena REM faza spanca, nizek nivo hormonov sreče, vlogo pa igra tudi, kdaj si jedel kakovosten obrok, kakšno je tvoje splošno psihofizično stanje ipd.

Lubrikant: Pomemben del zaščite pri seksu, saj skrbi za užitek in bolj »gladek« seks, delno pa preprečuje tudi nastanek mikro ran, skozi katere vstopajo virusi in bakterije.

Etanol: Aktivna substanca v alkoholnih pijačah. Na alkotestu se meri mg etanola na liter izdihanega zraka.

Rana: Ker nam meje pod vplivom alkohola popustijo in ker je naša koordinacija slabša, občutki telesne bolečine pa zmanjšani, se lahko hitro poškodujemo ali zapletemo v pretep.

Rak: Alkohol povzroča več vrst raka. Med njimi so rak požiralnika, želodca, ustne votline, debelega črevesa, jeter in dojk.

Svetovanje: če imaš vprašanja o alkoholu, si v stiski, ker nekdo v tvoji družini pije ali pa te skrbi zase, prijatelja ali druge bližnje zaradi pitja alkohola, se lahko obrneš na našo svetovalnico

Fotke: Dokumentiranje svojega večera in kul partija je čisto okej. Pazi le, da ne bo na videu ali fotografiji kdo, ki tega ne želi. Predvsem pa nikoli ne snemaj nikogar, ki se je preveč napil, počne kaj smešnega in sramotnega ipd. Takšno fotografiranje, snemanje in objavljanje teh vsebin je kaznivo dejanje. Verjamemo, da se tudi ti ne bi rad_a znašel_a na kakšni taki fotki.

Partibadi: oseba, ki na žuru vedno poskrbi za svoje frende. To ne pomeni, da je trezna varuška, ampak da pomaga, če je komu v družbi slabo, reagira na nasilje, svojih frendov ne sili v stvari, do katerih jim ni in je prijatelj v pravem pomenu besede. Kdo so 4 partibadiji?

ŽREBANJE

Geslo lahko zapišeš v komentar na Facebook (Izberi sam) ali Instagram (izberisamekipa) objavah, lahko nam ga sporočiš preko Facebook zasebnega sporočila, preko Instagram sporočila ali nam ga pošlješ na e-mail [email protected].

Med vsemi sodelujočimi bomo 15. junija 2020 izžrebali osebo, ki bo prejela super nagrado! Srečno 🙂