Večina najstnikov komaj čaka vikende, za katere imajo velike načrte. Načrtujejo zabavo, obisk koncerta, večer v klubu in podobno. Ne glede na aktivnost je včasih v igri tudi alkohol. In glede na raziskave je opijanje vse bolj aktualen problem današnjih najstnikov.

KAJ JE OPIJANJE?

Opijanje je načrtno pitje velikih količin alkohola ob eni priložnosti. Za dekleta je okvirna definicija uživanje treh ali več meric alkohola ob eni priložnosti, za fante uživanje petih ali več meric.

ZAKAJ OPIJANJE?

Razlogi za opijanje so seveda različni in univerzalnega vzroka ni. Vsekakor pa obstaja nekaj bolj izstopajočih dejavnikov. Eden izmed teh dejavnikov je razvoj. Ko najstniki iz adolescence prehajajo v zgodnjo odraslost, se soočajo s pomembnimi razvojnimi, telesnimi in čustvenimi spremembami. Razvojni prehod med drugim prinese željo po neodvisnosti, kar lahko vodi v tvegano vedenje in eksperimentiranje, katerih del je lahko tudi alkohol. Drug pomemben dejavnik je občutek povezanosti in pripadnosti. Opijanje v skupini prijateljev lahko ojača medsebojne vezi in kolektivno identiteto. Tretji dejavnik so doživetja. Ko je človek pod vplivom alkohola je bolj dovzeten za intenzivne stike s tujci, ki lahko vodijo tudi do spolnih izkušenj. Četrti dejavnik so zgodbe, ki nastanejo v času druženja pod vplivom alkohola. Pripovedovanje zgodb iz pretekle noči lahko postane ritual med prijatelji, hkrati pa preko pogovora lahko pride do preobrazbe bolečih in neprijetnih doodkov v bolj pozitivne in zabavne orise.

TVEGANJA

Nekatera tveganja povezana z opijanjem:

izguba vrednih osebnih predmetov (denarnica, nakit, telefon, mp3 predvajalnik)
nezaželjena nosečnost in spolno prenosljive bolezni
prepiri s prijatelji in neznanci
poškodbe itd.

Dolgotrajna tveganja povezana z opijanjem:

težave v spolnosti
težave s telesno težo
spremembe v možganih (center za učenje in spomin)
depresija itd.

NASVETI

Najbolj zdravo je, da se alkoholu izogneš, če pa se vseeno odločiš za pitje, je tukaj nekaj načinov, kako se izogniti opijanju in izgubi kontrole nad lastnim pitjem:

1. postavi si mejo, koliko boš popil in se je drži
2. ne pij hitro – pij po požirkih, ne ‘eksaj’
3. med vsako alkoholno pijačo spij kaj brezalkoholnega
4. ostani aktiven – počni še nekaj drugega poleg pitja alkohola kot je na primer ples, pogovor, sprehod, video igre, ogled filma itd.
5. ne sprejemaj pijače od ljudi, ki jih ne poznaš
6. izogibaj se pitju koktejlov, če nisi prepričan, koliko alkohola in katere alkoholne pijače so v njih
7. zapomni si, da imajo tudi alkoholne pijače brez okusa po alkoholu enake učinke kot druge alkoholne pijače

Pomembno je ohranjati ravnotežje med druženji, ki vključujejo pitje alkohola in druženji, ki ga ne vključujejo. Obstaja precej zanimivih aktivnosti, ki jih lahko počneš s prijatelji. Tukaj je nekaj idej za vroče poletne dni:

skok na morje/jezero/reko/bazen
vodni športi (supanje, surfanje, soteskanje, vodni skuterji…)
piknik ob dobri glasbi
geocaching v naravi

 

VIRI:

http://www.youthcentral.vic.gov.au/health-relationships/binge-drinking

http://www.dailymail.co.uk/health/article-3057670/Binge-drinking-teenager-damage-brain-LIFE-Alcohol- triggers-changes-regions-affecting-memory-learning.html

https://www.psychologytoday.com/blog/teen-angst/201301/teen-binge-drinking-all-too-common

https://www.drinkaware.co.uk/media/264225/drinkaware_drunken_nights_out_report_full_report_vfinal_pdf_version__without_page_breaks_.pdf