Zdaj že dobro vemo, da je lubrikant super zadeva… a ne?

Lubrikant je lahko super pripomoček pri (konsenzualnih) spolnih dejanjih. Ne le, da stvari z njim bolj gladko tečejo, zaslužen je tudi za manjše tveganje za prenos spolno prenosljivih okužb. Vendar pozor: ni vsak lubrikant primeren za vse scenarije.

LUBRICIRANJE 101

Izsušene sluznice so lahko posledica marsičesa: pitja alkohola (ali jemanja drugih drog), zdravstvenih težav, uporabe nekaterih zdravil, živčnosti oz. treme ali še česa. Če govorimo o analnem seksu, je pomembno poudariti tudi, da se ta sluznica ne lubricira sama po sebi (tako kot vagina).

Poleg tega so po pitju alkohola ali uživanju drugih drog tudi mišice bolj zakrčene, kar še oteži penetracijo in lahko pomeni tudi bolj boleč seks. Pozor: alkohol in druge substance nam zmanjšajo občutke bolečine, tako da ni nujno, da je seks pod vplivom boleč, saj so čuti otopeli in v resnici ne čutimo vsega tako dobro kot trezni. Pogosto pa se zgodi, da med seksom misliš, da je vse a-okay, ko se strezniš, pa ugotoviš, da je prišlo do poškodb. Poleg bolečine, morebitnih vnetij ali drugih neprijetnosti to lahko dodatno poveča tudi moralnega mačka.

Enostavno si lahko pomagamo z uporabo lubrikanta, s pomočjo katerega stvari lažje stečejo. Tako lahko lubrikant doprinese tudi k večjemu užitku – bodisi zato, ker smo bolj sproščeni ali pa ker nam je všeč tudi sam občutek lubrikanta. Če so sluznice izsušene ter ob seksu, ki je bolj grob ali traja dalj časa, je tudi večja možnost prenosa različnih okužb. Zaradi trenja namreč nastanejo mikro rane, skozi katere vstopajo virusi in bakterije. Na tak način lubrikant pripomore tudi k manjšemu tveganju za okužbe – nikakor pa ni kontracepcijsko sredstvo in še vedno najbolj priporočamo sočasno uporabo kondomov , ki nas ob pravilni uporabi edini ščitijo pred spolno prenosljivimi okužbami.

KATERI LUBRIKANT NAJ UPORABIM?

Poznamo več vrst lubrikantov, ki se v glavnem razlikujejo po tem, na čem so osnovani. To je zelo pomembno: ne le, da so ljudje lahko na različne sestavine alergični (kot pr kondomih – nekateri so alergični na lateks), nekateri lubrikanti niso primerni za uporabo s kondomi ali igračkami. Res si ne želimo, da veselo uporabiš lubrikant, potem pa se ti strga kondom prav zaradi njega.

LUKRIKANTI NA VODNI OSNOVI so najbolj razširjeni in prodajani. In to z dobrim razlogom: uporablja se jih lahko tako s kondomi kot z vsemi vrstami seks igračk. Res pa je, da ga je treba sicer nanesti nekoliko več ali večkrat, saj se hitreje vpije in spere. Še ena dobra stran teh lubrikantov pa je, da ne puščajo madežev na tkaninah.

LUBRIKANTI NA SILIKONSKI OSNOVI so v primerjavi s prejšnjimi bolj odporni, se manj vpijajo in spirajo (če ti je všeč seks pod tušem, je ta lubrikant kot nalašč zate), zato ponovno nanašanje skoraj ni potrebno. Poleg tega so tudi bolj gladki na otip. Njihova posebej dobra lastnost je to, da so hipoalergeni, torej ne povzročajo alergijskih reakcij. Uporabljajo se lahko s kondomi, ne pa tudi s silikonskimi igračkami! (Igračke so zelo pogosto silikonske, tako da če jih ne želiš uničiti – silikon v lubrikantu namreč reagira s silikonom igračk – dobro preveri materiale vseh udeleženih ;)). Ker pa se težje spirajo, to pomeni, da puščajo madeže na tkaninah, za odstranjevanje s telesa pa je potrebno uporabiti tudi milo (pazi, da uporabiš koži prijazno milo in si genitalij ne razdražiš po nepotrebnem).

OLJNI LUBRIKANTI, kamor spadajo tudi različna naravna olja (npr. kokosovo ali iz filmov poznana maščoba Crisco; nikakor pa ne majoneza ali kaj podobnega), se podobno kot silikonski lubrikanti težje spirajo, puščajo madeže, ni pa potrebno pogosto nanašanje. Ne smemo jih uporabljati s kondomi iz lateksa (ali lateks rokavic pri npr. fistingu), saj se lahko strga(jo). Če ostanejo dlje časa v nožnici, lahko povzročajo draženje ali vnetja.

MMM, SLADKO…

Obstajajo tudi lubrikanti (in kondomi) z različnimi okusi in vonjavami. Medtem, ko nas lahko to premami, je potrebno opozoriti na tveganje, ki se pojavi ob vseh sladkanih zadevah, ki jih nanašamo na svoje genitalije (ja, tudi Nutella, stepena smetana in jagode sodijo v to kategorijo). Vnos sladkorjev oz. sladil poruši našo naravno floro in spremeni pH – predvsem je zadeva zoprna za vaginalno okolje. Sladkorji namreč močno spremenijo razmerje bakterij (nekatere so dobre in nujno potrebne!) in »pomagajo«, da se razraščajo tiste slabe. To lahko vodi v vaginalna vnetja. Medtem, ko so kondomi z okusi načeloma namenjeni zaščiti pri oralnem seksu (jap, tudi pri fafanju in drugem lizanju lahko dobiš kar lep nabor spolno prenosljivih okužb), vseeno ostane realen scenarij, da tovrstne »sladkarije« uporabimo tudi pri vaginalnem ali analnem seksu. Če se že odločiš za uporabo, priporočamo, da osebe s penisom le-tega čim prej umijete, osebam z vagino pa po seksu (poleg tega, da greš lulat) priporočamo, da se opazujete in ob prvih znakih vnetja (srbečica, rdečica, otekle sramne ustnice, bolečina, nenavaden ali smrdeč izcedek…) čim prej obiščete zdravnika_co oz. ginekologa_injo.

KAJ JE FORA GLICERINA?

Če brskaš po trgovinah ali spletu, lahko zaslediš, da so nekateri lubrikanti posebej označeni kot Glycerine free (brez glicerina). Glicerin (tudi glicerol) je pogosto dodan lubrikantom na vodni osnovi. Pripomore k temu, da so lubrikanti na otip prijetnejši, a seveda se tu skriva en catch. Glicerin, ki je sicer zelo pogosta sestavina v kozmetiki (zlasti v milih, kremah in losjonih), ima kar nekaj finih lastnosti: pomaga odstranjevati odvečno maščobo, vlaži (vlago »vleče« iz nižjih v višje plasti kože) in ustvarja pregrado med kožo in zunanjimi vplivi, tako da kožo ščiti, učvrsti in naj bi celo pomagal pri blaženju staranja kože. Vendar pa se naši spolni organi ne obnašajo isto kot koža na rokah ali obrazu. Medtem, ko je glicerin lahko super za suho in razdraženo kožo (kot je npr. na dlaneh ali ustnicah pozimi), prav zato, ker nase veže vlago, to ni sestavina, ki je super za (predvsem) nožnico, saj lahko našo naravno navlaženost »potegne nase«. Če lubrikant vsebuje večjo količino glicerina (40% in več), poškoduje sluznico. Ko ta postane razdražena in poškodovana, se poveča možnost za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi, pa tudi za druge poškodbe znotraj vagine. Še posebej, če se tvoja vagina naravno ne lubricira veliko ali če si nagnjen_a k razdraženosti, priporočamo uporabo lubrikantov brez glicerina.

NI VSE ZLATO KAR SE SVETI (IN NI VSE SLUZASTO LUBRIKANT)

Ob nakupovanju lubrikantov lahko srečaš še cel kup drugih gelov. Med njimi so denimo analni geli za sprostitev mišic in zmanjšanje trenja. Sestavine so različne in predvsem je odvisno od posameznika_ce, kaj mu_ji paše (predvsem pa naj bodo tovrstni izdelki samo češnjica na vrhu torte – za varne in sproščene užitke so najbolj pomemni konsenz, medsebojno zaupanje in komunikacija ter poznavanje želja in mej). Nekoliko bolj zadržani smo pri gelih z anestetičnim učinkom (ti predel omrtvičijo; običajno gre za sestavino lidokain, katero najdemo tudi npr. v spreju za vneto žrelo Angal in nekaterih drugih zdravilih), saj če dejansko ne čutimo bolečine, ne moremo presoditi, kaj nam je še okej in kje gre za bolečino, ki bi nas sicer ustavila. Bolečina je seveda lahko konsenzualna in prijetna, če nam je to všeč, manjša bolečina je običajna tudi na začetku pri analnem seksu, nikakor pa ne smemo ignorirati hujše bolečine! S tem si lahko pridelamo resnejše zdravstvene zaplete. Res je sicer, da gre pri teh gelih za razmeroma kratko delovanje na zelo omejenem delu (le tam, kjer ga namažemo), tako da ni nevarnosti, da bolečine tudi pri dalj trajajočem seksu ne bi opazili, te pa želimo še enkrat prijazno opomniti, da predvsem počni stvari, ki so ti okej, z ljudmi, ki jim zaupaš.

Povzemimo. Lubrikantov poznamo kar nekaj vrst. Najbolj univerzalni so tisti na vodni osnovi, poznamo pa tudi silikonske (ne uporabljaj s silikonskimi igračkami) in oljne (ne uporabljaj s kondomi iz lateksa). Glicerin, okusi in dišave so lahko okej, vendar lahko povzročijo tudi vnetja in druge nevšečnosti. Ne pozabi tudi na uporabo kondoma, konsenz in… uživaj 😉

Več vsebin, pa tudi izdelkov, lahko pogledaš na Svet užitka in na njihovem instagramu.